Syntymälahja

Minä en laula, koska minulle ei ole annettu lauluääntä. Minun puheääneni on aina ollut tällainen, ei tämä mihinkään muutu. Toisille on annettu laulun lahja tai hyvä ääni, toisille ei. Nämä ovat ehkä yleisimpiä kommentteja, joihin jokainen laulunopettaja tai puheäänen kouluttaja törmää. Miksi nämä ajatukset edelleen elävät ja voivat hyvin, vaikka tänä päivänä minä ja moni kollegani pystymme konkreettisesti näyttämään, että ääntä voidaan harjoittaa ja muokata haluttuun suuntaan? Avataanpa vähän, miksi äänemme on sellainen kuin on.

Perintötekijämme vaikuttavat ääniväylämme kokoon ja muotoon sekä mm. äänihuulten pituuteen. Ääniväyläksi kutsutaan putkimaista väylää, joka alkaa äänihuulista ja päättyy huuliin. Tietyt perustekijät tulevat siis geeniperimänä. Tästä syystä saatamme havaita yhtäläisyyksiä äidin ja tyttären äänessä. Toisaalta matkalla aikuisuuteen tapahtuu monia muutoksia: ihmisen kasvaessa ääniväyläkin ja kurkunpään lihaksisto kasvaa ja muuttuu – jos näin ei olisi, kuulostaisimme edelleen kimakoilta pikkuvauvoilta. Vauvat jokeltelevat ja käyttävät ääntänsä mitä moninaisimmin, ja vähitellen mukaan tulee puhe ja usein myös laulu. Puhetta opitaan koko ajan lisää matkimalla ja oppimalla uusia sanoja. Sanoja oppiessamme matkimme myös äänenpainotuksia ja erilaisia äänenkäyttötapoja. Laulaminenkin perustuu matkimiseen ja lapset lallattelevat lempikappaleitaan radion päälle. Musiikillisesti kannustava ilmapiiri saattaa puolivahingossa johtaa lapsen luontevan lauluilmaisun pariin. Äänellisesti rohkaiseva ilmapiiri antaa lapsen leikkiä äänellään eikä hyssyttele tätä hiljaiseksi. Laulua ja äänenkäyttöä opitaan käyttämällä ääntä, ei olemalla hiljaa – ja tämä pätee myös aikuisiin!

Murrosiässä sekä pojille että tytöille tulee äänenmurros. Ääni kehittyy vielä murrosiän jälkeenkin ja oikeastaan jatkaa kehitystään koko elämämme ajan kehon muuttuessa. Ääneen voivat vaikuttaa myös hormonaaliset muutokset, painonvaihtelu, yleiskunto, tietyt perussairaudet ja lääkitys. Ympäristötekijät kuten homealtistus tai jatkuva remonttipöly voivat haitata äänentuottoa ja esimerkiksi aiheuttaa käheyttä. Monet tekijät vaikuttavat ääneen, mutta tietoisuus niistä auttaa hoitamaan ja suojelemaan ääntä sekä harjoittamaan äänenkäyttöä kestämään ylimääräisiä stressitekijöitä.

Puherekistereiden vaikutus ääneen

Sosiaalinen ympäristö vaikuttaa puhetapaan, ja lapset puhuvat eri tavoin aikuisille kuin esimerkiksi kavereilleen. Tietyissä kaveripiireissä omaksutaan oma, sisäpiirin puhetapa. Aikuiset puolestaan saattavat muuttaa puhetapaansa lässyttävämmäksi ja korkeammaksi puhuessaan lapsen kanssa. Äänenvoimakkuus ja -korkeus saattaa vaihdella eri sosiaalisissa konteksteissa paljonkin. Puhumme eri tavoin kotona, töissä ja harrasteissa. Näitä muuttuvia äänenkäyttötapojamme kutsutaan puherekistereiksi, joilla ei ole siis mitään tekemistä laulupedagogiikassa esiintyvän rekisteriajatuksen kanssa. Ehkä konkreettisin esimerkki puherekisteristä on ns. baby-talk, joka on lässyttävää, yleensä korkeata puhetta vauvoille.

Ongelmaksi puherekisterit muodostuvat silloin, kun joku niistä onkin ääntä kuormittava puhetapa. Jos luontaisesti tumma- ja matalaääninen henkilö omaksuu turhan korkean puhetavan vaikkapa miellyttääkseen asiakaspalvelutyössä, saattaa jatkuva oman äänialan äärirajoilla puhuminen rasittaa ääntä ja vaikuttaa äänenlaatuun. Toisaalta joskus joku saattaa etsiä vakuuttavan matalaa ääntä hieman väärällä puhetekniikalla ja rasittaa näin ääntään. Siksi puhetekniikan valmennuksessa pyritäänkin löytämään optimaalinen puhekorkeus, jossa ääni syntyy mahdollisimman helposti ilman vaivannäköä. Omia puherekistereitä kannattaa myös tietoisesti analysoida: kuinka paljon äänenkäyttösi muuttuu eri tilanteissa? Rasittuuko äänesi aina tietyissä tilanteissa?

Äänenlaadun muuttaminen

Ääniväylällämme on myös erityisominaisuuksia: pystymme liikuttelemaan sen osia. Näin muovaamme ääniväylän ”asetuksia”, joilla on merkittävä vaikutus kuulemaamme lopputulokseen. Voimme esimerkiksi nostaa tai laskea kurkunpäätä, vaihtaa kielen asentoa ja sijoitusta suussa, muuttaa leuan aukioloa tai avata nenänporttia. Lisäksi ääniväylää voidaan ahtauttaa supistamalla kurkunpään eteistä tai valeäänihuulet saattavat osallistua ääntöön. Mitä ääniväylän asetusten muuttamisesta seuraa? Esimerkiksi tukkoista tai nasaalia ääntä, tummaa tai kirkasta ääntä, lapsekasta tai aikuisemman kuuloista ääntä, läpitunkevaa tai pehmeää ääntä, kenties ylimääräistä hälyä ääneen. Jos äänihuulet eivät värähtele täysin toisiaan vasten, saattaa ääni kuulostaa huokoiselta, tai vastaavasti jos äänihuulet puristuvat liikaakin, saattaa ääni kuulostaa vaivoin tuotetulta. Ääniväylän asetuksia voidaan muuttaa erilaisilla harjoituksilla ja tällä tavoin äänenlaatua voidaan ohjata haluttuun suuntaan.

Äänemme ei siis olekaan pelkästään syntymälahja. Äänemme on aikojen saatossa omaksuttujen lihastoimintojen, erilaisten ympäristötekijöiden ja fyysisen kuntomme yhteissumma. Yhtä lailla kuin olemme oppineet käyttämään puhe- tai lauluääntämme tietyllä tavoin, voimme opetella käyttämään sitä toisin sekä suojelemaan sitä ylimääräisiltä kuormitustekijöiltä. Tietoisuus ääntä rasittavista seikoista auttaa välttämään niitä. Lihastoimintoja harjoittamalla voidaan puolestaan konkreettisesti muuttaa äänenlaatua ja -voimakkuutta sekä parantaa äänen kestävyyttä. Kehitys on toki yksilöllistä, ja treeniaikaa sille pitää varata. Lisäksi tarvitset todennäköisesti äänenkäytön ammattilaista ohjaamaan sinut nopeammin oikeaan suuntaan.

Lisätietoa äänen toiminnasta, ääneen vaikuttavista tekijöistä ja puherekistereistä löydät kirjallisuudesta:
Scherer KR & Giles H (editors): Social Markers In Speech. 1979.
Titze I: Principles of Voice. 2000.
Laukkanen AM & Leino T: Ihmeellinen ihmisääni. 2001.
Titze I: Vocology. The Science and Practice of Voice Habilitation 2012.

4 Comments on “Syntymälahja

 1. Onko siis mahdollista ”muuttaa” omaa ääntä matalammaksi tai ”aikuismaisemmaksi”? Olen 18-vuotias nuori nainen, mutta ääneni kuulostaa todella lapsekkaalta. Minulla on 11-vuotias sisko, ja äänemme kuulostavat ihan samanlaiselta, eivätkä edes lähisukulaiset erota niitä toisistaan. Minulle on huomautettu oudosta ja lapsellisesta äänestäni paljonkin jo ala-asteen alusta lähtien ja minulle on sanottu että puhun jotenkin pinnallisesti ja hiljaa. Jos yritän puhua kovempaa pidempään niin ääneni väsyy helposti. olen yrittänyt muuttaa ääntäni itse mutta tällöinkin ääni väsyy todella helposti. erityisesti julkisilla paikoilla ääneni on todella hiljainen ja minun on vaikea tuottaa ääntä. olen myöskin huomannut että mutisen todella helposti ja sanojen loput hiipuvat usein lähes olemattomiin. hiljaiseen ääneen on osasyynä varmasti sekin että en pidä omasta äänestäni ollenkaan joten vältän puhumista.

  Tykkää

  • Hei Minna!

   Lapsekas sointi äänessä johtuu tietyistä väylän asetuksista. Esimerkiksi korkea kurkunpään asema ja liian etinen artikulaatio saattaa muuttaa sointia lapsekkaaksi. Myös puhekorkeudella on oma yhteytensä tähän sekä äänihuulitason toiminnoilla. Usein lapsekas sointi on monen asian yhteissumma. Näitä asetuksia voidaan kuitenkin muokata erilaisilla ääniharjoituksilla, joten vastaukseni on kyllä, ääntäsi todennäköisesti voidaan muokata aikuismaisemmaksi, ellei taustalla ole jotain harvinaista rakenteellista/elimellistä vikaa.

   Olet yrittänyt muokata ääntäsi itseksesi, mutta usein siinä käykin niin, että äänenkäyttöön vihkiytymätön tekee muokkauksen ”väärää kautta”, ja sen takia äänesi väsyy. Äänen muokkaaminen vaatii aikaa ja harjoittelua, se ei tule siitä, että esimerkiksi yrität painaa kurkunpäätäsi väkisin alaspäin ja hakea siten tummuutta ääneen. Lopputuloksena saattaa olla sekä äänen väsyminen, että toisaalta epäluontevan kuuloinen, väkinäinen ääni. Totutut epätoivotut lihastoiminnot täytyy purkaa vähitellen oikeilla harjoituksilla, eli kertalaakista muutosta ei ole odotettavissa.

   Terkuin,

   Bianca 🙂

   Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Neljä vinkkiä parempaan äänentuottoon: osa 3. LÄMMITTELY | UniikkiÄäni | Laulunopetus & Puheäänen koulutus | Helsinki – Riihimäki – verkko-opetus

 3. Päivitysilmoitus: Harjoitus tekee mestarin! | UniikkiÄäni | Laulunopetus & Puheäänen koulutus | Helsinki – Riihimäki – verkko-opetus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: