Tua

tua-cv

Tua Hakanpää, vokologi, puhetekniikan ja laulunopettaja. (Kuva: Satu Kuikka)

Hei! Olen Tua ja työskentelen Uniikkiäänellä äänenkäytön valmentajana ja pop/jazz-laulunopettajana. Olen valmistunut Tampereen yliopistosta filosofian maisteriksi, pääaineenani vokologia (eli ihmisäänen tutkimus) ja puhetekniikka. Aiemmin olen opiskellut musiikkia ja musiikkipedagogiikkaa sekä Suomessa että USA:ssa. Ammatiltani olen tutkija, musiikkipedagogi, taiteilija ja äänenkäytön opettaja (puhe & laulu). Suoritan jatkotutkintoa ja valmistelen väitöskirjaa Tampereen yliopistossa.

Tutkimusalueeni on akustinen tunneilmaisu ja sen opetus lauluäänessä. Työssäni tutkin miten erilaiset äänenkäytön tekniikat vaikuttavat siihen, millaisena ääni havaitaan, ja voidaanko tunnepitoista ääntä kouluttaa. Lisäksi opiskelen vapaata improvisaatiota Eestin musiikki- ja teatteriakatemialla ja matkustan merten yli kouluttautumaan aina maanantaisin ja perjantaisin.

OPETUSFILOSOFIANI

Olen parhaimmillani puhetekniikan valmennuksessa. Minua ilahduttaa aina yhtä paljon, kun kuulen, että puhetuntien jälkeen luennointi sujuu paremmin, myyntipuhe rullaa ihan uudella tavalla ja opettaessa ääni kantaa eikä enää väsy. Teen puhetunteja mielellään myös pienryhmävalmennuksena, jolloin oppilaat oppivat tekemällä yhdessä ja kuuntelemalla toisiaan.

Laulupuolella teen terveellistä ja laulugenrekohtaisesti tyylikästä ääntä. Omat lempigenreni ovat jazz, contemporary r&b ja taide/kokeellinen pop musiikki. Kannustan oppilaitani luovaan laulamiseen, improvisaatioon ja omaan sävellystyöhön.

Opetustyylini on tehokas ja tavoitteellinen. Olen nopea ratkomaan äänenkäytön tekniikkaan liittyviä ongelmia ja nautin projektiluontoisesta maaliin tähtäävästä työskentelystä. Odotan oppilailtani tavoitteen mukaista sitoutumista työskentelyyn, olkoon se sitten päivittäinen 5 minuuttia ääntelyä samalla kun käyt suihkussa, aamulehden huolellinen ääneen luku tai keskittynyt puolituntinen pianon ääressä. Tunneilleni ovat tervetulleita niin vasta-alkajat kuin pitkälle edistyneetkin. Tärkeintä tunneillani ei ole se kuka laulaa parhaiten tai kenen puheääni on vakuuttavin, vaan se että on valmis työskentelemään oman instrumenttinsa kehittämiseksi. Oman äänen löytäminen on tutkimusretki ja suhtaudun suurella kiitollisuudella kaikkiin, jotka antavat minun tulla mukaan matkalle. 🙂

Opettajana olen holistinen ja uskon vakaasti siihen, että ihminen on enemmän kuin osiensa summa. Opetustyylini on lempeän tiukka ja jutusteleva. Opettajana pyrin ohjaamaan oppilasta oivalluksen äärelle ja tekemään itseni ajan myötä tarpeettomaksi. Tieteentekijänä pidän myös tutkitun tiedon hyvää hallintaa ja sen vuolasta siirtämistä eteenpäin tärkeänä. Oman opettajuuteni jatkuvana kehityskohteena näen tällaisen tutkitun tiedon sujuvan ujuttamisen käytännön harjoitteisiin. Toivon, että oppilaani saavat opetuksessani sekä välitöntä apua oman instrumenttinsa taloudelliseen ja monipuoliseen käyttöön että työkaluja ja ymmärrystä instrumentin elinikäiseen hoitamiseen.

OPETUSKOKEMUKSENI

Minulla on työkokemusta musiikin ja laulamisen parissa yli 15 vuotta. Olen aloittanut muusikkona sekä laulun ja musiikin opettajana ja laajentanut repertuaariani puheeseen 4 vuotta sitten. Laulun, yhtyelaulun ja kuorolaulun osalta opettajakokemusta on korkea-asteelta (Metropolia AMK, Centria AMK), keskiasteelta, musiikkiopistotasolta sekä vapaan sivistystyön parista. Isossa organisaatiossa työskenteleminen on tuttua Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta, jossa toimin vastaavana laulunopettajana. Siellä työtehtäviini kuuluivat laulunopetuksen lisäksi laulupedagogiikka ja – didaktiikka, workshoppien vetäminen, opinnäytteiden ohjaus ja arviointi sekä konserttituotannot. Lisäksi minulla on luennointikokemusta opettajan äänestä, äänifysiologiasta ja äänenhuollosta mm. Metropolia AMKsta, Tampereen AMK:sta/konservatoriolta sekä Pirkanmaan musiikkiopistolta. Puheyksityistunteja olen antanut ja pienryhmiä valmentanut oman yritykseni kautta. Olen suunnitellut ja toteuttanut erilaisia äänenkäytön ja musiikin koulutuksia vuodesta 2008. Laulun lisäksi toinen instrumenttini on piano. Opetan sujuvasti myös englannin kielellä. Harrastan tanssimista ja kehorytmiikkaa, joten liikkeen ja läpsyttelyn integroiminen osaksi puhe- ja lauluharjoituksia kuuluu luontevasti opetusrepertuaariini.

TAITEELLINEN TOIMINTANI

Yrittäjänä ja bändiliiderinä minulla on työkokemusta isojen kokonaisuuksien läpiviemisestä sekä taiteellisen- että taloudellisen tuottajan ominaisuudessa. Taiteilijana minua kiinnostaa ihmisääni sekä erilaiset ääniympäristöt ja -tilat. Emootiotutkijana olen kiinnostunut tutkimaan emotionaalista ihmisääntä myös taiteen keinoin. Toteutan pitkänä projektina ”Solo Voice – a work in progress” – teosta, jossa pureudun näihin kysymyksiin hyödyntämällä sekä äänenkäytön erilaisia tekniikoita, että nykyteknologiaa:


Äänitaiteen lisäksi kirjoitan lauluja sekä toimin laulajana. Olen tehnyt kaksi omaa levyä sekä esiintynyt muiden muusikoiden levyillä ja toiminut laulajana sekä kotimaassa että ulkomailla. Erityisesti Ranskassa olen viettänyt pitkiä aikoja työskennellen ranskalais-suomalaisen Breakfast at Phoebes yhtyeen laulusolistina. Kotimaassa olen tehnyt yhteistyötä teatterintekijöiden ja kuvataiteilijoiden kanssa.

KIRJALLINEN TUOTANTONI

Graduni olen tehnyt emootioista ja voit lukea sitä täältä:

Emotionaalinen ääni laulutaiteessa: lyhytkoulutuksen vaikutukset äänelliseen tunneilmaisuun

Takaisin edelliselle sivulle ->