Laulunopetus

Haluatko oppia laulamaan ja edistyä lauluharrastuksessasi? Laulutunneillamme opit laulutekniikkaa, saat vahvuutta ääneen ja käyttämään sitä tyylinmukaisesti ja rasittamatta, olit sitten lauluharrastustasi aloitteleva tai jo ammattilainen. Opetuksemme perustuu tieteelliseen tutkimukseen lauluinstrumentin toiminnasta ja terveesti tuotetusta äänestä sekä eri musiikkityylien hallintaan. Tarjoamme myös valmennusta koelauluihin ja kilpailuihin.

Laulutunneillamme tutustut instrumenttiisi ja opettelemme yhdessä lämmittelemään kehon ja äänen, jotta laulusi toimii kaikissa tilanteissa. Halutessasi opit myös rytmimusiikin laulamiseen olennaisesti kuuluvaa mikrofonitekniikkaa. Emme edellytä sinulta musiikinteorian tuntemusta tai nuotinlukutaitoa, sillä myös laulujen opettelu korvakuulolta on hyvin opettavaista. Nuotinlukutaitosi kehittyy kuitenkin vähitellen, sillä käytämme nuotteja apuvälineenä opetuksessa.

Laulaminen on aina ollut ihmiselle tärkeä ilmaisukanava. Valitettavasti sitä pidetään usein niiden etuoikeutena, jotka osaavat luonnostaan laulaa, tai joilla on valmiiksi ”hyvä lauluääni”. Joku on saattanut kuulla kehotuksen olla laulamatta, koska hänellä “ei ole lauluääntä”. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla niin – laulua oppivat myös ne, jotka kokevat sen vaikeaksi, ja äänenlaatuun pystytään vaikuttamaan.

Moni uskoo olevansa laulutaidoton tai kykenemätön laulamaan korkealle ja matalalle, vaikka kyseessä ovat puutteet tai väärinkäsitykset lauluinstrumentin eli oman kehon hallinnassa. Keskitymme opetuksessamme hyvään kehonhallintaan, joka on avain terveelliseen ja monipuoliseen äänenkäyttöön niin rytmi- kuin klassisenkin musiikin laulamisessa. Turhista jännitteistä pyritään eroon ja äänentuottoon olennaisesti kuuluvia kehon osia aktivoidaan. Laulaminen on rentoa aktiivisuutta. Kun keho toimii oikein, on mukavaa perehtyä eri tyylilajeihin ja äänenkäyttötapoihin, opetella uusia kappaleita ja keskittyä olennaiseen eli tulkintaan – on helppo laulaa, kun tietää mitä tekee!

Musiikki ja laulu kuuluvat kaikille, myös sinulle. Sinun ei tarvitse olla täydellinen voidaksesi tulla laulutunnille – siellähän sitä laulua nimenomaan opiskellaan! Laulaminen on elinikäinen harrastus, jossa voit kehittyä omaan tahtiisi. Kehityt laulussa, kun tunnet oman kehosi toiminnot. Tehtävänämme on ohjata sinua tutustumaan instrumenttiisi, löytämään äänesi ja käyttämään sitä terveellisesti.

MITÄ LAULUTUNNEILLA TEHDÄÄN?

Laulun yksilöopetuksessa lähdemme liikkeelle aina sinun lähtökohdistasi ja tavoitteistasi. Ensimmäisellä laulutunnilla selvitämme lähtötasosi ja genremieltymyksesi. Klassisessa ja pop-/jazzlaulussa on eroja tyylissä, rytminkäsittelyssä ja äänenkäytössä, ja suosittelemme aloittelijaa keskittymään aluksi vain jompaan kumpaan. Otathan huomioon, että meillä uniikkimimmeillä on omat vahvuutemme eri genreissä, joten kannattaa tutustua meihin ennen tunnin varaamista.

Aivan ensimmäiseksi kuitenkin etsimme sinun oman, terveesti tuotetun perusäänesi, joka tuntuu sinusta itsestäsi hyvältä. Pidemmälle päästyäsi keskitymme erilaisiin äänenkäyttötapoihin ja laajennamme ohjelmistoasi halutessasi erilaisiin musiikkityyleihin, kuten vaikkapa pop, jazz, rock, soul, tangot, iskelmät jne. Klassisen laulun valitessasi voit laulaa ooppera-, oratorio- ja liedmusiikkia aikakauden tyylin mukaisesti. Voit myös laulaa vaikkapa hengellisiä lauluja tai virsiä. Fraseeraus ja tulkinta ovat mukana jo varhaisessa vaiheessa lauluopintoja – ajatusten ja musiikin ilmaiseminenhan on laulamisen tärkein tehtävä!

Ryhmäopetuksessamme ja kursseillamme hyödynnetään ryhmän vahvuuksia: opettelemme laulamista yhdessä ja toisiamme seuraamalla. Kynnys äänenkäyttöön madaltuu, kun on kaveri vieressä laulamassa. Toisaalta yhden sooloillessa voidaan harjoitella myös yhteismusisointia laulamalla stemmoja tai taustakuoroa. Välillä harjoitellaan esiintymistä kavereiden edessä.

Tutustumiskurssin muodossa järjestettävät pienryhmätunnit muotoutuvat ryhmänsä näköisiksi. Voit tulla ryhmätunneillemme joko tutun porukan kanssa tai vaihtoehtoisesti ilmoittautua ryhmätunneille yksin ja odottaa, että sopiva porukka saadaan kasaan. Mikä sen mukavampaa kuin tutustua uusiin ihmisiin kivan harrastuksen kautta!

ARTISTIKOULUTUS JA KILPAILUVALMENNUS

Mitä pidemmällä laulaja on äänellisesti, sitä enemmän huomio laulutunneillamme kiinnittyy tulkintaan ja lavaolemukseen. Huomioimme oppilaidemme erilaiset lähtökohdat opetuksessa: jos olet valmistautumassa kilpailuun, toimit (tai haluat toimia) artistina, tai pyrit opiskelemaan laulua ammatilliseen koulutukseen, kiinnitämme erityishuomiota laulutekniikan lisäksi myös esiintymisen harjoittelemiseen. Pohdimme ja kokeilemme erilaisia tulkintatapoja ja opettelemme menetelmiä erilaisten tunnelmien luomiseen.

Tärkeään koelauluun tai kilpailuihin valmistautuessa tunnit on hyvä aloittaa ajoissa. Nykyisin ei riitä pelkkä luonnonlahjakkuus ja muutama laulutunti, vaan yhä useampi kilpailuissa menestynyt on harjoittanut laulutekniikkaansa tavoitteellisesti pitkään ja kerännyt runsaasti kokemusta esiintymisestä ja kilpailuista. Emme voi luvata laulukilpailun voittoa, mutta valmennuksessamme opit laulutekniikkaa, saat varmuutta esiintymiseesi, opit tulkintaa ja saat käytännön ohjeita valmistautumiseen. Laulunopettajina toimimme sparraajinasi ja pyrimme saamaan sinusta parhaimmat puolesi laulajana esiin. Loppu on kiinni sinusta – ja joskus vähän tuuristakin.