Neljä vinkkiä parempaan äänentuottoon: osa 4. JÄÄHDYTTELY

Kun kiinnität huomiota ryhtiin, hengitykseen ja äänen lämmittelyihin, autat ääntäsi jo paljon. Jos taas haluat treenata ääntäsi kestävämmäksi, kuuluvammaksi tai muokata äänenlaatuasi, siihen tarvitset jo monimuotoisempia harjoituksia. Ryhti, hengitys ja lämmittelyt ovat äänentuoton perusasioita, jotka antavat äänentuotolle paremmat toimintaedellytykset. Joillakin äänentuotto saattaa helpottua ja parantua jo pelkästään ryhdin korjaamisella, mutta jos käytät ääntä rasittavaa puhe- tai laulutekniikkaa tai ääni ei ole yksinkertaisesti tottunut pitkäkestoiseen tai voimakkaaseen puheeseen/lauluun, tarvitset tällöin äänikoulutusta joko puhe– tai laulutuntien muodossa. Koska jokaisen äänen tarpeet ovat yksilöllisiä, hyppään tämän varsinaisen ”äänikoulutusvaiheen” yli ja siirryn artikkelisarjani viimeiseen vinkkiin, eli jäähdyttelyyn.

Jäähdyttely auttaa lihaksia palautumaan nopeammin

Oletetaan, että olet kiinnittänyt huomiota ryhtiisi, tehnyt hengitysharjoituksia, lämmitellyt ääntäsi ja sen jälkeen olet käyttänyt ääntäsi koko päivän. Jos olet kouluttaja, voi olla, että olet tarvinnut paljon myös voimistettua ääntä. Tai olet laulaja, ja sinulla on ollut pitkiä laulutreenejä. Päivän jälkeen tunnet kurkussasi, että ääntä on käytetty ja lämmittelyistä huolimatta ääni on saattanut väsähtää runsaassa kuormituksessa. Ensimmäinen ajatuksesi saattaa olla, että ”enpä viitsi enempää rasittaa ääntäni, joten olen vain hiljaa loppuillan”. Loogista, mutta väärin.

Kuten jo lämmittelyn yhteydessä todettiin, äänentuotto on lihastoimintaa, johon pätevät samanlaiset lihastoimintoihin liittyvät lainalaisuudet kuin vaikkapa kuntosaliharjoitteluun. Valitettavan usein sekä lämmittely että jäähdyttely unohdetaan kokonaan, oli kyseessä sitten kuntoilu tai äänen harjoittaminen. Kuinka moni onkaan sanonut, että ”tiedän, että kuntosaliharjoittelun jälkeen pitäisi venytellä, mutta aina se jää tekemättä”. Siksi lihakset kipeytyvät treenin jälkeen ja palautuminen kestää pidempään.

Saxonin & Schneiderin (1995) mukaan lämmittelyn funktio on parantaa verenkiertoa, vähentää lihasten vahingoittumista ja lisätä lihasten lämpötilaa. Jäähdyttelyn tarkoituksena on puolestaan jatkaa harjoitteluvaiheen toimintoja mutta pienemmällä intensiteetillä. Jäähdyttelyn avulla maitohapot poistuvat kehosta nopeammin kuin sellaisessa tapauksessa, jossa harjoitteluvaihe lopetetaan suoraan ”kuin seinään”. Lisäksi jäähdyttely muun muassa laskee kudoksen lämpötilaa ja täydentää lihasten glykogeenivarastot, jotta lihakset saavat taas energiaa. (Saxon & Schneider 1995*.)

Lempeitä jäähdyttelyharjoituksia kehoa kuunnellen

Vaikka sinun siis tekisi mieli olla hiljaa ääntä kuormittavan päivän jälkeen, ei kannata tehdä niin. Tee ennemminkin jäähdyttelyharjoituksia, jotka ovat hyvin simppeleitä tehdä, eivät ota paljon aikaa ja nopeuttavat äänesi palautumista. Harjoituksia voit tehdä 5–10 minuuttia, ja olennaista on, että harjoittaminen on lempeätä eikä ääneltä vaadita liikoja. On myös tärkeätä kuunnella oman kehon viestejä ja olla pakottamatta ääntä mihinkään, mitä se ei juuri sillä hetkellä pysty tuottamaan.

Opettele videosta muutama yksinkertainen ja nopea jäähdyttelyvinkki, jotka opittuasi osaat tehdä ihan missä vain ilman videon apua:

 

  • Saxon K.G. & Schneider C.M. Vocal Exercise Physiology. Singular Publishing Group: San Diego. 1995.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: