Suolaa, suolaa, enemmän suolaa ja muita hyviä äänenhuoltokeinoja

Emsin-suola

Emsin-suolaa saa hyvin varustetuista apteekeista.

Kuten Fakiiri Kronblomkin aikoinaan tiesi, suolalla voi tehdä uskomattomia taikoja. Äänenkäyttäjän paras ystävä flunssakautta vastaan on suola, ja olen itsekin vannoutunut suolan käyttäjä. Suola hoitaa äänihuulten limakalvoja, tappaa tulehduksia aiheuttavia bakteereja, parantaa vastustuskykyä, avaa hengitysteitä ja tuo apua tukkoiseen oloon. Päivittäisen suola-annoksen voit tarjota äänielimistöllesi monella tavalla, joko perinteisesti merisuolalla/Emsin kivennäissuolalla kurlaamalla tai apteekista saatavilla apuvälineillä: vesi- ja suolapiipulla sekä nenäkannulla. Tehokkaimmin valjastat suolan hyödyt käyttöösi suolahuoneessa, jossa suola hoitaa elimistöä kokonaisvaltaisesti. Erilaisten suolavälineiden lisäksi esittelen myös kätevän keinon sitkeän liman poistamiseksi.

Höyryhengitys yskää, kurkkukipua ja kurkun karheutta helpottamaan

vesipiippu

Vesipiippu ei ole koolla pilattu. Piipussa olevat kolot ja laajentumat estävät kuuman veden joutumista keuhkoihin, kun imet sitä. Ensimmäistä kertaa käytettäessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana nestemäärän kanssa.

Kaikki tietävät perinteisen höyryhengitysmenetelmän, jossa käytetään pyyhettä ja kattilaa. Siinä vesi kuumennetaan kiehuvaksi ja höyryä hengitetään kattilan yllä pyyhkeen sisällä, jotta höyrystä saataisiin kaikki irti. Lämmin höyry lievittää karheata kurkkua, helpottaa yskää ja nostaa limaa ylös keuhkoista. Arvostan perinteitä, mutta muutaman kerran menetelmää kokeilleena olen huomannut, että sillä saa lähinnä niskan jumiin, naaman märäksi ja ripsivärit poskille. Nordic Health Systems onkin kehittänyt täsmävälineen, jolla höyry kuljetetaan juuri sinne, missä sitä tarvitaan: suoraan kurkkuun ja keuhkoihin.  Apteekeista tai verkkokaupastamme saatava vesipiippu voittaa pyyhe-/kattilamenetelmän mennen tullen, ja kulkee pienen kokonsa ansiosta myös kätevästi käsilaukussa mukana.

Vesipiippuun laitetaan teelusikallinen keittosuolaliuosta, jota saat joko apteekista tai itse valmistamalla. Itse tehdyssä liuoksessa sekoitussuhde on 1 tl merisuolaa 6,5 desilitraan vettä. Parhaat tehot vesipiipun käytöstä saat, kun laitat sen vielä hetkeksi lämpimään veteen ennen käyttöä. Syntyvää höyryä hengitellään piipun kautta puhdistamaan ja hoitamaan hengitysteiden limakalvoja. Tiettävästi jotkut käyttävät myös tavallista keitettyä vettä (ilman suolaa) piipussa. Itse koen kuitenkin, että suolavesihöyry on pehmeämpää kurkulle. Koska suola sitoo nestettä, se myös helpottaa kuivaa kurkkua pidempään kuin tavallinen vesihöyry. Suosittelen höyryhengitystä niin flunssan selätykseen kuin muuten vain kuivaan ja karheaan kurkkuun.

Suolapiippu astmaan, allergiaan ja muihin hengitystieoireisiin

IMG_2776Suolapiipun käyttöä suositellaan etenkin astmaatikoille ja hengitystieoireisiin. Keraaminen tai muovinen piippu sisältää vuorisuolakiteitä, joista sisäänhengityksellä irtoaa hiukkasia hoitamaan hengitysteiden limakalvoja. Hygieenisyytensä vuoksi kannattaa käyttää täytettävää versiota (esim. Salitair, kysy apteekista/luontaistuotekaupoista), vaikka kiinteääkin toki on saatavilla. Muuten käyttöperiaate on sama kuin vesipiipussa. Uuden laitteen kanssa kannattaa sisäänhengityksissä olla maltillinen, sillä suolaa voi aluksi irrota enemmän.

Sarvikuono

NenäkannuNenäkannu eli tuttavallisemmin sarvikuono pitäisi löytyä jokaisen äänenkäyttäjän kaapista. Itse käytän nenäkannua päivittäin etenkin flunssa-, allergia- ja katupölyaikaan. Flunssapöpöt pysyvät loitolla, kun huuhtelet nenän limakalvoja suolavedellä, ja etenkin taudin loppuvaiheessa se poistaa limaa ja helpottaa oloa. Kannu täytetään käden lämpöisellä vedellä ja sinne sekoitetaan teelusikallinen hienoa merisuolaa mukana tulevalla mittalusikalla. Huuhtelutekniikkaan ja vesi-/suolapiipun käyttöön löytyy opasvideoita Allergia- ja astmaliiton sivuilta, mutta yksi asia on sanottava: suolalla on väliä. Huuhtelu tuntuu todella epämiellyttävältä, jos käytät vahingossa pan-suolaa. Myös väärään pitoisuuteen limakalvot reagoivat ei-toivotulla tavalla. Tarkista siis ohjeet tarkkaan ja toimi niiden mukaan. Voit hankkia nenäkannun apteekeista tai verkkokaupastamme

Limat pois keuhkoista pulloon puhaltamalla

Tämä äänenhuoltokeino ei liity suolaan, mutta on hyvä tietää sitkeän liman häiritessä äänentuottoa. Keinoa käytetään mm. sairaaloissa keuhkosairauspotilaille poistamaan ylimääräistä limaa keuhkoista. Tarvitset vain litran pullon, 70 cm:n pituisen ja 1 cm:n paksuisen silikoniletkun sekä pullon pohjalle noin 10 cm vettä. Muovi- tai silikoniletkuja saa mm. Etolasta tai muista vastaavista muovitarvikkeisiin erikoistuneista liikkeistä. Menetelmä perustuu ns. vastapainehengitykseen: kun puhallat letkun läpi veteen, syntyvä vastapaine saa keuhkojen ahtaimmatkin ilmatiet avautumaan ja liman nousemaan ylöspäin, jolloin sen saa helposti yskäistyä pois.

Kun sinulla on siis tarvittavat välineet, puhalla letkun kautta muovipullossa olevaan veteen noin 10 kertaa niin, että saat veden poreilemaan. Lopetettuasi puhaltamisen, tee muutama voimakas uloshengitys ja yski sen jälkeen loput limat pois. Lisää tietoa aiheesta löydät tästä kattavasta artikkelista.

Suolahuone

Kuva: Kehonhuolto Jumissa Oy

Kuva: Kehonhuolto Jumissa Oy

Suolan tehokäyttöön paras ratkaisu on suolahuone. Suolahuone tarjoaa äänenkäyttäjälle monenlaista apua: suolageneraattorin puhaltama hoitosuola kostuttaa ja vahvistaa äänihuulten limakalvoja sekä vähentää turvotusta, jolloin ääni palautuu nopeammin rasituksesta ja kestää paremmin pitkäaikaistakin käyttöä. Kun tiukka tilanne tulee – ääni on käheänä ja esiintyä pitäisi – suuntaan suolahuoneeseen. Hoidolla on myös puhdistava vaikutus, ja etenkin allergioiden ja homealtistuksen yhteydessä sen tarjoama apu on korvaamaton. Suolahoito avaa hengitysteitä, ja moni allergikko ja astmaatikko käykin säännöllisesti suolahuoneessa saamassa apua oireisiinsa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: